Nejzákeřnější trik na prodávající díl II.

aneb jak jsem chtěla koupit byt

V minulém blogu jsem popsala, jak funguje fígl některých realitních kanceláří, které nabízejí prodávajícím klientům své služby zadarmo – tedy bez provize.

Dnes bych se vámi ráda podělila o svojí osobní zkušenost s touto nefér praktikou.

V loňském roce jsem se rozhodla, že prodám svůj rodinný dům a koupím si byt.  Líbil se mi jeden inzerát na prodej bytu 3+kk na pražském Střížkově. Poznámka u ceny bytu ve znění cena bez provize RK mě jaksi znejistila. Kdybych se v této branži nepohybovala, mohla jsem nabýt dojmu, že to je cena, za kterou byt koupím. Nikde nebyla zmínka o tom, v jaké výši provize je a kdo ji tedy platí.

Byla jsem natolik zaujatá krásným bytem, že jsem to neřešila a zavolala makléře této nabídky. Domluvila jsem si datum a čas prohlídky a zeptala se, kdo mu zaplatí odměnu za zprostředkování prodeje. Řekl mi,  že kupující, tedy já. Takže došlo k prvnímu zklamání, cena uvedená v inzerátu byla sice za byt, ale abych ho mohla koupit, zaplatím o řádově statisíce více. Ale byt se mi líbil, cena i s provizí byla také ještě přijatelná a hlavně –  chtěla jsem ho vidět.

Největší překvapení mě čekalo ve smluvenou dobu prohlídky před domem.

Pan makléř na mě čekal na chodníku s deskami a propiskou a v rychlosti mi sdělil, že než mě pustí do bytu, musím mu podepsat smlouvu. Vytáhl lejstra, 3 stránky malým písmem a pro jistotu už nalistoval poslední stranu k podpisu. Stála jsem tam jako opařená a v první chvílí jsem opravdu nevěděla, co mám dělat. V druhé chvíli mě popadl vztek, že je vůbec něco takového možné. Začala jsem nejdřív číst ( bez brýlí se to opravdu nedalo), ale byla jsem upozorněna, že majitelka na nás v bytě čeká a má jen půl hodiny čas a jestli si nepospíším, tak mi nebude moci byt ukázat. To mě nejspíš probralo ze zlého snu a já si uvědomila, že takto se mnou opravdu nikdo jednat nemůže, že to je nátlak jako „ šmejdi při prodeji hrnců“. Rozhodla jsem se vyčkat před domem, až toho paní majitelka bude mít dost a sejde dolů. Když makléř viděl, že se mnou nehne, zavolal jí a šli jsme na prohlídku.

Upřímně, byla jsem tak vystresovaná, že byt, ač moc pěkný, mě skoro nezajímal, protože jsem celou dobu myslela na to, že to té paní chci říct. Nakonec jsem opravdu majitelku bytu informovala, jak se mnou makléř zacházel a kdybych nebyla z oboru, tak bych nejspíš odešla bez prohlídky. Paní mě vyslechla a nijak zvlášť ji to nepřekvapilo. Sdělila mi, že ona pana makléře neplatí, tak ať se s ním dohodnu jak chci. Snažila jsem se vysvětlit, jak poškozuje její vlastní zájem a že by určitě pro ni bylo výhodnější, kdyby s ním měla smlouvu ona namísto zájemce o koupi, ale paní si trvala na svém.

Byt jsem nekoupila. Z profesního zájmu jsem však jeho prodej bedlivě sledovala, nešlo mi na rozum, že by někdo za těchto podmínek byt koupil.

Závěr

Byt se nabízel dalšího ½ roku, během této doby došlo 3x ke snížení ceny. Potom inzerát zmizel. Následně jsem na katastrálním úřadě zjistila, že byl prodán za ještě nižší cenu, než byla ta poslední inzerovaná.

Co myslíte, vydělala majitelka bytu na tom, že neplatila provizi RK ?

Pár rad nakonec

Nikdy, opravdu nikdy nepodepisujte nic, co jste si pečlivě nepřečetli a už vůbec ne pod tlakem a na ulici.

Když už se rozhodnete, že chcete koupit nemovitost „bez provize“, tudíž ji platíte VY, jako kupující, vezměte na vědomí, že makléře platíte a proto musí pracovat ve Vašem zájmu.

Nikdy neplaťte provizi dříve, než jste zapsáni v katastru nemovitostí jako majitelé.

Zajímá vás tato problematika podrobněji ?

Kontaktujte mě 🙂