Odhady nemovitostí ve zkratce

Čím se od sebe jednotlivé odhady liší ?

 

1. Odhad soudním znalcem

2. Bankovní odhad

3. Odhad pro dědické řízení

4. Odhad tržní

 

Ad 1. Odhad soudním znalcem

Jak už z názvu vyplývá, zpracovatel je jmenován soudem, nebo ministerstvem financí. Odhad nevypovídá o ceně, za jakou se dá nemovitost prodat, zohledňuje pouze technické parametry a míru opotřebení. Používá se jako podklad pro finanční úřad, případně při soudních sporech.

Ad 2. Bankovní odhad

Slouží převážně jako podklad pro banku při poskytování hypotečního úvěru, zpracovatel je znalec v oboru stavebnictví, kterého si banka najímá. Tento odhad je také technického charakteru, ale již zohledňuje i tržní hledisko. Zpravidla bývá o cca 15% – 20% nižší, než klasický tržní odhad, protože banka půjčuje klientovi dlouhodobou půjčku a tržní ceny se v čase mění.

Ad. 3 Odhad pro dědické řízení

Díky tomu, že byla zrušena dědická daň, není třeba pro dědické řízení znalecký posudek. Stačí zjednodušený tržní odhad nemovitosti od realitního makléře. Platí se ale notářské poplatky z hodnoty zděděného majetku, takže na výši odhadu přece jenom záleží. Proto se při zpracování tohoto typu odhadu dá řídit principem, že odhad není nejvyšší možná cena na trhu J

4. Odhad tržní

Zpracovatelem bývá obvykle odborník na prodej nemovitostí, tedy realitní makléř. Jde o posouzení všech parametrů nemovitosti ( stavu, velikosti, vybavení, apod),  ale i lokality, dopravní obslužnosti, sítě služeb, genia loci….a dalších neměřitelných parametrů. Dalším velmi důležitým kritériem je srovnání s cenami prodaných obdobných nemovitostí ve stejné době a místě. Odhady různých makléřů se mohou lišit, ale neměly by zcela zásadně.