Změní nový realitní zákon kvalitu služeb ?

Nejdiskutovanější návrhy změn v novém realitním zákoně (NRZ)

1) Změna ze živnosti volné na živnost vázanou

2) Úschova kupní ceny

Ad 1. Ze živnosti volné na živnost vázanou

V současné době může realitní činnost – tedy makléře, dělat kdokoliv, komu je více než 18 let a je občanem ČR. Tomu se říká živnost volná, protože není prakticky ničím podmíněna.

V novém realitním zákoně se toto má změnit – tedy realitní činnost bude moci vykonávat člověk, který splní určité předpoklady. Těmi jsou buď vysokoškolské vzdělání ekonomického, či technického zaměření, nebo vzdělání s maturitou a k tomu 3 roky praxe v oboru.

Tato změna by mohla zkultivovat prostředí na realitním trhu, ale všechno má svá ALE.

Většina současných realitních kanceláří svoji živnost obhájí, protože jsou na trhu už nějakou dobu a SŠ vzdělání není tak nedostižná podmínka. Realitní makléři, kteří pro kanceláře pracují, jsou ve valné většině OSVČ a s kanceláří mají smlouvu o spolupráci. A tady může nastat první situace, která má své ALE.  A totiž, že ti makléři, kteří nebudou splňovat jednu z podmínek NRZ změní svoji pozici na asistenta makléře, který podmínky splňuje, což muže být majitel kanceláře, nebo kolega. Prostě lidově řečeno, dostane svého „papírového dozorce“. A vlak pojede dál….., dokud si nezkušený, případně nevzdělaný makléř neodkroutí požadovaná léta. Co na tom, že po něm opět zůstane jen spoušť. Navíc majitel kanceláře takovému „pracantovi“ nemusí vyplácet takovou odměnu, jako makléři zkušenému. Češi jsou na vymýšlení jak co obejít mistři a v tomto případě to není tak složité.

Seriózní realitní kanceláře NRZ nijak neovlivní, protože pracují pro klienty poctivě a profesionálně už nyní i bez zákonů. Realitní byznys je o lidech, tak jako mnoho jiných profesí. Je to stejné jako např. s dobrým a špatným lékařem, řemeslníkem, cestovní kanceláří atd……

Ad 2. Úschova kupní ceny

Ne každý, kdo prodává nemovitost ví, co je a k čemu slouží úschova kupní ceny (UKC). Je to pochopitelné, vždyť neprodáváme byt, či dům každý den.

Takže jen ve stručnosti – UKC je způsob, jak kupující zaplatí cenu nemovitosti prodávajícímu. Realitní proces prodeje trvá nějakou dobu, než Katastr nemovitostí provede změnu majitele, musí být peníze někde složeny a uloženy, aby prodávající měl jistotu, že mu kupující zaplatí. Je dobré si uvědomit, že nejde o žádné malé částky, že jde o miliony korun.

V současné době  zákon neřeší, kam kupující pro prodávajícího smí, nebo nesmí peníze složit. Je tedy na dohodě zúčastněných stran, kam kupující své peníze, určené v budoucnu prodávajícímu, uloží.

V zásadě existují 3 základní typy garantovaných úschov. Jsou to bankovní úschova, notářská úschova a advokátní úschova. Každá z těchto úschov se řídí přísnými pravidly, vycházejícími  ze zákona.

Některé realitní kanceláře, a patří k nim i velké realitní sítě, však nabízejí a doporučují a nakonec i poskytují úschovu kupní ceny na svých firemních  účtech.

A to je velmi nebezpečné !  Otázka zní: vědí klienti, co se děje s jejich penězi ? Vědí klienti, kdo má podpisová práva k účtu, kam své peníze poslali ? Je pro každého klienta vytvořen jeden, speciální účet, nebo se peníze všech klientů kumulují ? Kdo k nim má přístup ? Jak s nimi nakládá ? Jaká je garance ? Protože v tomto případě není transparentní, co se s Vašimi penězi děje, v žádném případě nedoporučuji tento typ úschovy kupní ceny.

Pokud se tato změna podaří do nového realitního zákona zapracovat, mohlo by to výrazně pomoci důvěryhodnosti realitní profese. Existují však silná lobby na to, aby nový zákon toto nepostihoval, jinými slovy, aby realitky dál mohly nabízet ÚKC. Ptáte se proč tomu tak je ? Protože peníze klientů jsou pro některé realitní subjekty velmi výhodné půjčky na vlastní investice ! Je velmi pravděpodobné, kdyby takové kanceláře měly vyplatit najednou všechny uschované peníze klientů, nejen že by zkrachovaly, ale na mnohé klienty by se vůbec nedostalo ! Jak řekl nedávném rozhovoru pro deník E15 majitel licence Remax ČR a SR ing. David Krajný: „Doutná nám tu nový H-systém“.

Vy ale nemusíte čekat na to, co nám všem NRZ přinese, můžete se s důvěrou obrátit na mě, protože již nyní splňuji nejen obě zmiňované změny.

Kontaktujte mě 🙂